MKB Fonds

De initiatiefnemer van de MKB Obligaties is MKB Fonds N.V. (‘MKB Fonds’). MKB Fonds is een participatiemaatschappij en houdt zich bezig met het investeren en participeren in Nederlandse MKB-bedrijven.

MKB Fonds richt zich sinds haar oprichting in 2011 op het participeren in gezonde en volwassen MKB-bedrijven. In veel gevallen heeft de participatie als doel bedrijfsoverdracht te realiseren. Daarbij valt te denken aan (familie)bedrijven, waarbij de opvolger onvoldoende middelen heeft voor een overname, of een gefaseerde toetreding van de opvolger. Daarnaast hanteert MKB Fonds voor veel van haar deelnemingen een buy and build strategie, waarbij zij samen met de participatie verdere groei realiseert door middel van strategische overnames van vergelijkbare of complementaire ondernemingen. Hiermee wordt groei gerealiseerd door ondernemingen over te nemen en activiteiten en processen te integreren. MKB Fonds financiert bedrijfsovernames en verwerft aandelenbelangen in MKB-bedrijven. Hiermee wordt niet bedoeld het verstrekken van werkkapitaal.

MKB Fonds investeert voor de lange termijn in een MKB-bedrijf. MKB Fonds heeft, in tegenstelling tot vele andere participatiemaatschappijen, geen plannen om de participaties op voorhand te vervreemden.

Ervaren team

De directie en de teamleden van MKB Fonds hebben onder meer complementaire kennis van en ervaring met het participeren in en het beheren van MKB-bedrijven. Het investeringsteam beheert momenteel drie gesloten fondsen en is ervaren in fondsenwerving en het selecteren, verwerven en beheren van participaties. Het investeringsteam werkt op dit moment onder meer samen met partners als Deloitte als accountant en fiscalist en De Clercq Advocaten en Notariaat als juridisch adviseur.

Track record

MKB Fonds beheert momenteel vijf gesloten fondsen, gefinancierd door de uitgifte van MKB Obligaties en MKB Aandelen aan particuliere beleggers, met een totale omvang van circa € 75 miljoen. MKB Fonds heeft reeds 60 transacties gedaan en beheert 20 participaties verspreid over deze fondsen. Deze participaties realiseren gezamenlijk in 2020 circa € 300 miljoen omzet en bieden werkgelegenheid aan circa 700 mensen in binnen- en buitenland.

Lees meer over MKB Fonds

Disclaimer